U bent nu hier: Nieuws

wo 27 jul   -  Veiligheidsaanpak Tomorrowland schoolvoorbeeld - Specialisten rampenmanagement op werkbezoek naar De Schorre   -   13:45  


Veiligheidsaanpak Tomorrowland schoolvoorbeeld - Specialisten rampenmanagement op werkbezoek naar De Schorre

Vier dagen lang 180.000 festivalgangers verwelkomen op een provinciaal terrein van meer dan 75 ha, dat vergt een goed veiligheidsbeleid. Het is een jaarlijkse traditie geworden: cursisten postgraduaat rampenmanagement worden door Tomorrowland uitgenodigd voor een werkbezoek achter de schermen. Campus Vesta en Universiteit Antwerpen organiseren samen al een aantal jaar het postgraduaat rampenmanagement. Een opleiding die ook bij heel wat professionals uit de eventsector erg in trek is. Een natuurramp, sluimerende terreurdreigingen, het filteren van sociale media,… een festivalorganisator moet echt met alles rekening houden.

Volgens Ronald Ackermans, directeur afdeling rampenmanagement bij Campus Vesta, is een werkbezoek aan Tomorrowland goud waard voor de cursisten. "Je leert tijdens zo'n bezoek veel bij over de organisatie van grootschalige events. De uitbouw van de medische teams, de communicatie, de beeldvorming bij incidenten: op Tomorrowland komt alles wat je leerde over rampenmanagement samen."

Een exclusieve blik achter de schermen is een unieke belevenis. "We bezoeken het event control center, het kloppende hart van de organisatie van het festival. Hierin zitten onder andere weermannen, specialisten crowd control, verbindingsofficieren van de medische zuil, enz. samen. Daarnaast is er nog het operationele commandocenter of CP-Ops (CommandoPost-OPeratieS) waarin brandweer, politie, de medische zuil en communicatiespecialisten zitten. Als er problemen zijn, betrekt het event control center hen erbij. De CP-Ops heeft bijvoorbeeld toegang tot de camerabeelden."

Netwerken en kennisdeling zijn onontbeerlijk

Wie het postgraduaat rampenmanagement volgt, vergroot ook ineens zijn professionele netwerk. Het is slim van Tomorrowland om studenten van Campus Vesta rond te leiden. "Het is een kleine wereld en net dat maakt het zo boeiend. Je kunt snel schakelen en kennisdeling in gang zetten, elkaar versterken. Dit jaar zaten er in de CP-Ops maar liefst vijf mensen die bij ons de opleiding hebben gevolgd en elkaar terug tegenkomen op Tomorrowland. Er zijn ook al heel wat partners van het festival die de opleiding volgden: zoals de uitbater van de camping, de securityfirma van het festival en het Vlaamse Kruis dat de medische ondersteuning verzorgt. Dus de studenten die Tomorrowland dit jaar achter de schermen bezochten, zijn misschien volgend jaar betrokken bij de organisatie op de een of andere manier. Specialisten rampenmanagement lopen elkaar altijd overal tegen het lijf."

Tomorrowland 2016 Helikopterzicht behouden bij rampen en aanslagen

Na de opleiding is een specialist rampenmanagement in staat op beleidsmatig en operationeel vlak een grootschalig incident vanuit een multidisciplinair kader aan te pakken. Afhankelijk van de noden van het terrein, ligt de focus elk academiejaar op andere modules. Cursisten komen zowel uit de publieke sector als uit het bedrijfsleven. "Om het diploma te behalen, moet je vier modules afronden. Je stelt zelf je pakket samen, al dan niet op basis van je verwachte voorkennis. Dit academiejaar bieden we bijvoorbeeld de module technologische rampen en de module internationale hulpverlening aan. Onheil voorkomen, kunnen we niet. Er kan altijd wel ergens iets dramatisch gebeuren. Maar specialisten rampenmanagement zijn getraind op schade inperken, snel beslissingen nemen, kennen de structuren van samenwerken met publieke hulpverleners in crisissituaties. Hoe beter we allemaal op elkaar zijn ingespeeld, hoe veiliger we grootschalige events organiseren en tijdig ingrijpen. " De opleiding start in september. Meer informatie over de opleiding vind je op de websites van Universiteit Antwerpen en Campus Vesta.

Bron: Provincie Antwerpen

Foto's © Provincie Antwerpen

 Afbeeldingen:

Veiligheidsaanpak Tomorrowland schoolvoorbeeld - Specialisten rampenmanagement op werkbezoek naar De Schorre Veiligheidsaanpak Tomorrowland schoolvoorbeeld - Specialisten rampenmanagement op werkbezoek naar De SchorreAdvertenties


Banner

Banner

Banner

brandweer Andwerpen

Welkom bij 112 Antwerpen

Op de website van 112 Antwerpen krijgt u het actuele nieuws m.b.t. ongevallen in en rond het verkeer, verschillende branden, diefstal etc. Bij elk incident zijn de hulpverleningsdiensten rond Antwerpen onmisbaar.


Zoeken op de website

Zoekt u bepaalde nieuwsberichten? Vul uw zoekcriteria hieronder in.
Laatste 10 nieuwsberichten:

30 aug - 12:31
Grootschalige anti-terreuroefening Antwerpen centrum + foto's.
27 aug - 22:09
Twee personen gewond na crash in de gracht in Staden + foto's
23 aug - 23:03
Vuurtje-stook veroorzaakt uitslaande magazijnbrand in centrum van Melsele + Foto's
23 aug - 16:15
Brand in garagebox.
23 aug - 06:51
Brandweer haalt 2 hondjes uit met rook gevulde woning in Bijlstraat + Foto's
22 aug - 18:26
Cafébaas gewelddadig bestolen in eigen zaak.
22 aug - 18:24
Motorrijder gewond na aanrijding.
22 aug - 12:05
Politie Antwerpen start verkeersveiligheidscampagne 2016: samen respecteren we de verkeersregels
21 aug - 11:57
WODCA-controle in het Antwerpse: 2,3 % bestuurders teveel gedronken
20 aug - 19:00
Uitslaande bedrijfsbrand legt schrijnwerkerij volledig in de as + foto's